ILT inspecteert truckstops op legionella

De ILT speurt niet alleen naar illigale transportpraktijken, maar ook naar ziekmakende beestjes. ILT gaat namelijk openbare douchegelegenheden in het wegvervoer controleren op legionellamaatregelen. De ILT onderzoekt of truckstops, benzinestations en wegrestaurants met openbare douchefaciliteiten hun legionellapreventie op orde hebben.

De inspectie controleert deze bedrijven om de kans op een besmetting met de legionellabacterie zo klein mogelijk te maken. Naast deze specifieke controles bij truckstops inspecteert zij het hele jaar door onder meer ziekenhuizen en zorginstellingen op de legionellabacterie. Deze kan bij inademing griep of de veteranenziekte (ernstige longontsteking) veroorzaken. Jaarlijks raken in Nederland 300 tot 400 mensen besmet met legionella. Van hen overlijdt twee procent tot tien procent, blijkt uit gegevens van RIVM.

Beheerders van locaties waar niet alles in orde is, ontvangen een eerste waarschuwing. Als later bij hercontrole blijkt dat nog steeds niet wordt voldaan aan de regels, kan de ILT een last onder dwangsom opleggen. Een bedrijf krijgt dan de kans om de tekortkoming te herstellen. Wanneer een bedrijf dit niet doet binnen een voorgeschreven termijn, dan zal de ILT dat bedrag innen.

Locaties waar de volksgezondheid een groot risico loopt als er legionellabacteriƫn in het drinkwater zitten, zijn zogeheten prioritaire instellingen. Daaronder vallen onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen en hotels. Deze instellingen moeten maatregelen nemen om legionellabesmetting te voorkomen. Ook de openbare douchegelegenheden in het wegvervoer vallen hieronder.

 


Bron: www.ttm.nl